Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μόδα ή (αναγκάιος) τρόπος ζωής (?)

Posted on 4:54 μ.μ. by SmileAthens


Ορισμός : " Ποδήλατο ονομάζεται το δίτροχο (μερικές φορές τρίτροχο) όχημα, που κινείται καθώς ο αναβάτης του χρησιμοποιεί τη μυϊκή δύναμη των ποδιών του. Το ποδήλατο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταφορικό μέσο. Ο αριθμός των ποδηλάτων του πλανήτη στις μέρες μας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ποδηλάτου αποτελεί η δυνατότητα του να ανταποκρίνεται σε αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις, όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία."
Ιστορία : Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονολογία στην οποία να αποδίδεται η εφεύρεση του ποδηλάτου, επομένως ούτε συγκεκριμένος ‘εφευρέτης’ αυτού. Πολύ πριν την εμφάνιση κάποιας κατασκευής παρόμοιας με ένα τυπικό σύγχρονο ποδήλατο, έχει καταγραφεί ένα ποικίλο φάσμα οχημάτων που εκμεταλλεύονταν μόνο τη μυϊκή δύναμη του αναβάτη τους. ( Συνεχίζεται...)  (πηγή wikipedia)


Θυμάμαι όταν ήμουν μικρό παιδί, μου άρεσε τα καλοκαίρια να πηγαίνω,  στην γεμάτη από λουλούδια αυλή του παππού , να ανοίγω την καγκελόπορτα  και  να παίρνω το αγαπημένο μου ποδήλατο (ΒΜΧ) χρώματος θαλασσί, με σκοπό να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα : να κατακτήσω όλο τον κόσμο κάνοντας βόλτες ! Είκοσι  χρόνια μετά, σκέφτομαι πάλι το ίδιο με την μόνη διαφορά ότι αυτό το όνειρο έχει περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές και βέβαια πιο οργανωμένο σχέδιο για την επίτευξη του  "στόχου"!


Σίγουρα αν το συζητάγαμε κάποια χρόνια πριν, θα μας φαινόταν περίεργο, ίσως και άπιαστο όνειρο, και βέβαια αν βλέπαμε μια μεγάλη ομάδα ποδηλάτων να βγαίνει στους δρόμους, αυτό ο χαρακτηρισμός που θα μας ερχόταν στο μυαλό θα ήταν η λέξη  "οι τρελοί" .


Η ανάγκη του ανθρώπου για την προστασία της καθημερινότητας του αλλά και τη διάσωση της ομορφιάς της πόλεως στην οποία διαμένει, τον έχει κάνει να θέλει να βρίσκεται σε μια διαδικασία ανεύρεσης καινούριων μεθόδων με απώτερο, αλλά υπαρκτό χωρίς φανφάρες και "φωνές"  σκοπό  για να μπορέσει να  "πατάξει" την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις λιγοστές εισόδους των πεζοδρομίων για τα αναπηρικά καροτσάκια, αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος ,σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, γυμναστική και βέβαια την εξερεύνηση των γειτονιών ,εκεί που υπάρχουν ακόμη όνειρα, έστω με την επίβλεψη του ΔΝΤ.

Μάθαμε (αλλά και έχουμε δει) ότι μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης , οι φίλοι του ποδηλάτου, κανονίζουν συγκεκριμένα ραντεβού και ξεκινούν  να οργώνουν κάθε Παρασκευή (σίγουρο αυτό) , αλλά και άλλες μέρες, τις περιοχές της Αθήνας. Χιλιόμετρα πολλά από το Θησείο μέχρι την Κηφισιά, από την Κηφισιά έως και τον Άλιμο, αλλά και από τον Άλιμο μέχρι το Ίλιον. Πεταλιές και ορθοπεταλιές που έχουν θέληση για μια πράσινη κοινωνία χωρίς δήθεν και άλλες τόσες μα τόσες προσπάθειες, χωρίς ουσία!


Sites που μπορείς να πληροφορηθείς επαρκώς για το ποδήλατο είναι το podilates.gr, filoi-podilatou , αλλά και εδώ .


Εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον :


Ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης (16/09 έως 22/09)  είναι η παγκόσμια προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του πολίτη σχετικά με το περιβάλλον! Άφησε το αυτοκίνητο ,πιάσε το Ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περπάτησε! Το ποδήλατο μπαίνει στο μετρό μόνο αυτό το  Σάββατο (18/09)... (συνέχεια)


by pAn0s




No Response to "Μόδα ή (αναγκάιος) τρόπος ζωής (?)"

Leave A Reply

επισκεψιμότητα